Nanna Mossberg Rylander, leg dietist

Om Nanna
Legitimerad dietist med omfattande erfarenhet av födoämnesöverkänslighet. Arbetade 2001-2008  med utredning av födoämnesöverkänslighet på Astma- och allergimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Under 2008-2011 anställd på Fria som är Svergies största glutenfria bageri. Arbetade där främst med information och utbildning när det gäller celiaki och andra allergifrågor. 2012-2015 anställd vid Medi 3 som är ett privat sjukvårdsalternativ i Ålesund, Norge. 2016 tillbaka i Sverige, och jobbade då på Barn- och Ungdomsmedicinsk mottagning i Partille. Sedan oktober 2016 anställd på Sahlgrenska Univeristetssjukhuset, men jobbar inte längre med allergi eller annan födoämnesöverkänslighet. Eftersom det sker mycket inom detta område och jag omöjligt kan hålla mig uppdaterad om allt när jag inte längre jobbar med ämnet i fråga, kommer jag inte framöver att besvara frågor på Fråga Dietisten. Jag vill också uppmärksamma alla besökare att notera vilket år fråga och svar är publicerade, och att vara medveten om att nya rön kan göra att svaret är helt eller delvis inaktuellt. Hälsningar Nanna

Utbildning


  • Dietistprogrammet vid Göteborgs Universitet, 1993-1996.

  • Postgraduate Diploma in Health Science, La Trobe University, Australien, 1997.

  • Har läst extra universitetskurser i bl a "Allergi och annan överkänslighet hos barn och vuxna" och "Omvårdnad av patienter med allergi och annan överkänslighet" på Göteborgs Universitet.

Artiklar

  • Författare till broschyren "Glutenfri! Goda tips och råd för dig som lever med celiaki" Denna broschyr kan laddas ner här
  • Medförfattare till två kapitel i andra upplagan av "Förrädisk Föda -Om överkänslighet för mat och dryck", red Ulf Bengtsson & Nils E Eriksson, 2003 AstraZeneca Sverige AB.
  • Faktagranskat flera böcker/kokböcker med avseende på de delar som rör födoämnesöverkänslighet/matoverfølsomhet, bland annat
"Mat Special -recept och råd vid överkänslighet och allergi" av G Lindeberg & A Wesslén, "Mat för barn och deras föräldrar" av L Lindberg, "Eggande recept utan ägg" av U Carlstein, och "Gott utan gluten soja laktos vete mjölk ägg" av G Lindeberg & A Wesslén.   Övrigt


Artiklar på FrågaDietisten.se av Nanna

Ont i magen även med laktosfri kost, vad ska jag göra?

tisdag, 03 januari 2012

Hej! Fick för två år sedan reda på att jag är laktosintolerant (sedan födseln). Har alltid haft ont i magen men det har ökat de senaste åren. Äter laktosfri kost, tar dagligen Prolaktas men har ändå ont i magen. Har slopat även mjölkproteinet sedan tio dagar. Blev bättre efter sex dagar men smärtorna kom tillbaka… Läs mer >>

Hur testar man överkänslighet mot gluten, laktos och ägg?

onsdag, 14 december 2011

Hej! Jag undrar hur man bäst testar mot allergi/överkänslighet mot gluten, laktos, och ägg. Ska man testa själv hemma på något sätt eller ska man kontakta vårdcentral/dietist, eller hur ska man göra? Mvh   Hej, För det mesta är det bäst att vända sig till sin vårdcentral om man misstänker att man inte tål något… Läs mer >>

Korsreaktion mot avokado vid björkpollenallergi?

söndag, 11 december 2011

Jag är allergisk mot fisk, björkpollen medmera och undrar om avokado korsreagerar med björkpollen?   Nej, man har inte sett någon korsreaktion mellan björkpollen och avokado. Däremot kan enstaka personer med latexallergi korsreagera mot avokado. Att det finns visat korsreaktioner mellan till exempel björkpollen och vissa frukter betyder inte att alla med björkpollenallergi verkligen får… Läs mer >>

Kan laktos förstöras vid kokning?

söndag, 11 december 2011

Hej hej! Jag undrar om man använder vanlig mjölk i matlagning och låter maten koka en stund, försvinner laktosen då? Mvh Pia   Hej Pia, Nej, laktos förstörs inte om du kokar mjölken först. Men många som är laktosintoleranta tål lite mjölk i matlagningen även om de inte klarar att dricka ett helt glas mjölk… Läs mer >>

Allergi mot citrusfrukter?

onsdag, 07 december 2011

Hejsan, Vet inte om du kan svara på det här, men jag har sedan någon månad tillbaka fått röda, kliande utslag på läpparna i samband med att jag ätit/druckit något med citrus. Kan detta vara en allergisk reaktion?   Hej, Det är ovanligt med allergi mot citrus, men det förekommer. Vanligare är att man får… Läs mer >>

Gluten i rice krispies flingor?

lördag, 03 december 2011

Hejsan, Undrar bara om rice krispies är glutenfritt?     Hej, När det gäller flingor från Kelloggs så är tyvärr inga av dem lämpliga vid glutenintolerans enligt aktuell information på deras hemsida.

Allergi mot frukt och grönt?

tisdag, 04 oktober 2011

Hej! Jag har haft ett stort bekymmer ända sen jag var runt sju.. Jag kan inte äta frukt eller grönsaker. Jag är allergisk mot väldigt mycket; bland annat gräs, pollen, djur, nötter, frukt, grönsaker, kvalster osv.. Min första allergi var björkpollenallergi och alla andra allergier har blivit som förgreningar på den första. Och det har… Läs mer >>

Viktminskning/måltidsersättning vid ägg- mjölk- och baljväxtallergi?

måndag, 03 oktober 2011

Jag skulle höra om det finns någon måltidsersättning (likt Nutrilett) för oss som är allergiska mot både mjölk, ägg, ärt- och baljväxter? Vad jag har sett när jag letat runt så innehåller alla dessa produkter mjölkpulver eller är sojabaserade. Det är helt riktigt så att måltidsersättningar för viktminskning vanligtvis är baserade på mjölk eller soja…. Läs mer >>

Kan jag dricka sprit om jag är allergisk mot mjöl?

söndag, 02 oktober 2011

Hej, Vilka spritsorter for man dricka om man är allergisk mot mjöl? Finns det någon hemsida som man kan kolla upp det på? Tack på förhand! Vid allergi mot mjöl kan man dricka rena spritsorter, detta eftersom det efter destillering inte längre finns några proteiner kvar. Exempel på rena spritsorter är vodka, rom, gin och konjak…. Läs mer >>

När behöver man ha adrenalinspruta hemma?

lördag, 01 oktober 2011

Hej, Jag har två pojkar som båda är allerigiker. Det är den yngsta som är 2 1/2 år som jag är mest orolig för. Han har komjölksallergi, fortfarande rätt kraftig som framkallar kräkningar och utslag när han får i sig mjölkproteinet. Han är även allergisk mot ägg. För några månader sedan var han och slickade… Läs mer >>

Baljväxter vid IBS?

torsdag, 29 september 2011

Jag har IBS och hyperkänslig tarm. Tänkte eventuellt prova att äta linser och någon sorts bönor. Finns det någon av dessa som är mer lättsmält? Eller någon som blir det av att man groddar den? Baljväxter innehåller oligosackarider och dessa är gasbildande. Vid IBS kan det vara svårt att tolerera baljväxter på grund av detta…. Läs mer >>

Hur skall jag äta vid IBS?

måndag, 25 juli 2011

Hejsan! Mitt namn är Alexander, jag är en kille på 21 år och jag har en hel del funderingar om mitt dagliga kostintag, särskilt eftersom jag nyligen börjat träna regelbundet och därigenom känner en press med att så snart som möjligt få svar på mina frågor. Jag har länge ansett mig vara laktosintolerant, eftersom jag… Läs mer >>

“Pistaschnöt” vid nötallergi?

torsdag, 21 juli 2011

Hej! Jag undrar om det kan vara så att man kan äta pistaschnmandlar (som så ofta så förvillande kallas pistaschnötter), om man är allergisk mot nötter men inte mandlar?   Det finns en mängd olika nötter och man kan vara allergisk mot en eller flera. I Sverige är det vanligaste att man korsreagerar mot hasselnöt… Läs mer >>