Nanna Mossberg Rylander, leg dietist

Om Nanna
Legitimerad dietist med omfattande erfarenhet av födoämnesöverkänslighet. Arbetade 2001-2008  med utredning av födoämnesöverkänslighet på Astma- och allergimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Under 2008-2011 anställd på Fria som är Svergies största glutenfria bageri. Arbetade där främst med information och utbildning när det gäller celiaki och andra allergifrågor. 2012-2015 anställd vid Medi 3 som är ett privat sjukvårdsalternativ i Ålesund, Norge. 2016 tillbaka i Sverige, och jobbade då på Barn- och Ungdomsmedicinsk mottagning i Partille. Sedan oktober 2016 anställd på Sahlgrenska Univeristetssjukhuset, men jobbar inte längre med allergi eller annan födoämnesöverkänslighet. Eftersom det sker mycket inom detta område och jag omöjligt kan hålla mig uppdaterad om allt när jag inte längre jobbar med ämnet i fråga, kommer jag inte framöver att besvara frågor på Fråga Dietisten. Jag vill också uppmärksamma alla besökare att notera vilket år fråga och svar är publicerade, och att vara medveten om att nya rön kan göra att svaret är helt eller delvis inaktuellt. Hälsningar Nanna

Utbildning


  • Dietistprogrammet vid Göteborgs Universitet, 1993-1996.

  • Postgraduate Diploma in Health Science, La Trobe University, Australien, 1997.

  • Har läst extra universitetskurser i bl a "Allergi och annan överkänslighet hos barn och vuxna" och "Omvårdnad av patienter med allergi och annan överkänslighet" på Göteborgs Universitet.

Artiklar

  • Författare till broschyren "Glutenfri! Goda tips och råd för dig som lever med celiaki" Denna broschyr kan laddas ner här
  • Medförfattare till två kapitel i andra upplagan av "Förrädisk Föda -Om överkänslighet för mat och dryck", red Ulf Bengtsson & Nils E Eriksson, 2003 AstraZeneca Sverige AB.
  • Faktagranskat flera böcker/kokböcker med avseende på de delar som rör födoämnesöverkänslighet/matoverfølsomhet, bland annat
"Mat Special -recept och råd vid överkänslighet och allergi" av G Lindeberg & A Wesslén, "Mat för barn och deras föräldrar" av L Lindberg, "Eggande recept utan ägg" av U Carlstein, och "Gott utan gluten soja laktos vete mjölk ägg" av G Lindeberg & A Wesslén.   Övrigt


Artiklar på FrågaDietisten.se av Nanna

Är celiaki/glutenintolerans livslångt?

tisdag, 17 augusti 2010

Hej! Jag är glutenallergiker och har varit det hela mitt liv. Alltid när jag åt något med gluten i fick det konsekvenser, som att jag t.ex. spydde upp maten igen, fram tills jag var ca 12 år gammal. Idag är jag 16 år gammal och jag känner inget alls längre. Jag kan äta hur mycket… Läs mer >>

Det kan finnas många orsaker till B12-brist!

söndag, 11 juli 2010

Hej, För en dryg månad sen blev jag diagnostiserad med B12-brist, jag hade ett värde på 79 vilket jag förstår är väldigt lågt. Jag hade sökt till läkaren då jag känt mig helt konstig i ett par månader och led av bland annat hjärtklappning, nedstämdhet utan att förstå varför, sömnsvårigheter, trötthet, oro, svårt att fokusera,… Läs mer >>

Havre i den glutenfria kosten

lördag, 26 juni 2010

Hej. Jag har en dotter som är 12år och är glutenintollerant. Hon har haft diagnosen sedan 6års åldern. Vi undrar när och om det är möjligt att börja äta vanlig havre istället för den som är 100% ren. Mvh Joakim Hej Joakim, Tyvärr visar de analyser som Livsmedelsverket har gjort att många vanliga havreprodukter är… Läs mer >>

Ont i magen av kött

torsdag, 24 juni 2010

Jag har inte ätit kött överhuvudtaget på 17 år (äter dock fisk, skaldjur, ägg och mjölkprodukter). De gånger jag råkat få i mig en liten mängd kött eller provat att äta en liten bit har jag fått mycket ont i magen i minst ett halvt dygn efteråt. Jag har nu börjat fundera på att äta… Läs mer >>

Citrusallergi?

lördag, 19 juni 2010

Har nu förstått att det är apelsinjuice som gör att halva min tunga svullnar emellanåt! Vad skall jag mer undvika att äta/dricka för att slippa detta? /Lennart Hej Lennart, Din fråga kan ha flera svar, då det kan finnas flera olika orsaker till att din tunga svullnar av apelsinjuice. Frågan är om din tunga svullnar… Läs mer >>

Bröd, gluten och diabetes

onsdag, 09 juni 2010

Hej! Utbudet på dom glutenfria hyllorna är ju inte alltför bred om man säger så, speciellt inte om man även har diabetes (typ1) jag undrar om du har några tips på villka man ska välja för att få ett så stabilt blodsocker som möjligt, då tänker jag främst på bröden, hårda som mjuka…är det bättre… Läs mer >>

Vad kan man äta vid baljväxtallergi?

torsdag, 13 maj 2010

Hej, vi håller på ett skolprojekt om allergier, och vi har just baljväxtallergi. Vi undrar om du skulle kunna tipsa om några maträtter som man kan äta om man är en sådan här allergiker. Finns det några mediciner eller andra medel som kan lindra allergien? Hej, När det gäller baljväxtallergi är det inte helt lätt… Läs mer >>

Gluten i julskinkan?

tisdag, 11 maj 2010

Hej! Jag är relativt ny med att äta glutenfritt och undrar därför en sak angående julskinka. Om man panerar den med vanligt ströbröd och sedan skär bort “skalet”, är det ändå gluten i själva skinkan? Eller kan jag äta det så? Tacksam för svar, Angelica Hej Angelica! Din fråga är inte helt lätt. Gluten från… Läs mer >>

Kornmalt innehåller gluten

lördag, 08 maj 2010

hej jag är gluten och jag undrar om jag kan äta/dricka saker med kornmalt i ? Jag har diabetes också så jag får inte ont i magen av saker jag inte tål utan jag sjunker i blodsocker vilket är väldigt farligt . Så jag vill inte chansa . Tacksam för snabbt svar. /Sofie Hej Sofie,… Läs mer >>

Reaktion på glutenfritt bröd vid jordnötsallergi?

fredag, 23 april 2010

Hej! Har precis börjat äta glutenfritt och bakat bröd och muffins på glutenfri mjölmix. Men jag tycker att det börjar klia i halsen när jag äter det. Till saken hör också att jag kraftigt jordnötsallergiker och reagerar också på andra nötter. Kan det vara något i de glutenfria som är släkt med nötter på nåt… Läs mer >>

Kan man bli köttallergisk av att inte äta kött?

onsdag, 21 april 2010

Vi äter vegetariskt (utesluter kött, fisk och fågel, men äter ägg och mjölkprodukter) hemma och har nu fått barn. För mig känns det naturligt att ge barnet vegetarisk kost. Det enda jag är fundersam över är att jag har hört att man kan bli överkänslig mot kött om man inte äter det under barndomen eller… Läs mer >>