Patrik Hansson, leg dietist

Om Patrik
Legitimerad dietist, klinisk näringsfysiolog och universitetslektor i klinisk nutrition. Specialintresse för fett och lipidmetabolismen.

Utbildning
Dietistexamen och masterexamen i klinisk nutrition från Göteborgs universitet.

Artiklar
Skrev kandidatarbete om mjölks påverkan på blodlipidnivåer.


Artiklar på FrågaDietisten.se av Patrik

Hur mycket sötningsmedel i livsmedel?

onsdag, 06 maj 2009

Hejsan! Jag håller på med ett skolprojekt i Naturkunskap B och ska prata om sötningsmedel. Jag undrar om ni skulle kunna ge mig lite uppgifter på andelen sötningsmedel i olika livsmedel? Hur många g /100 g  är det i sockerfri saft? Hoppas jag kan få ett svar då jag letat överallt utan resultat.  MVH, Therese… Läs mer >>

Magnesiumbrist?

måndag, 04 maj 2009

Hej! Jag har en liten fundering. Ibland kan jag få små muskelryckningar vid ögat och jag har hört att det kan bero på magnesiumbrist. Stämmer det? Hej! Intressant fråga du ställer! Jag anar varför denna koppling dykt upp. Att dina spontana muskelryckningar vid ögat skulle bero på magnesiumbrist ser jag dock som osannolikt. Bra magnesiumkällor… Läs mer >>

Skillnad på mättat och härdat fett?

måndag, 27 april 2009

Jag läser ofta i media om mättat fett, härdat fett och transfett. Vad är skillnaden? För att reda ut dessa begrepp får vi ta det från början! Det finns tre huvudgrupper av fett: mättat, enkelomättat samt fleromättat. Mättat fett består av fettsyror som är uppbyggda av enbart enkelbindningar mellan kolatomerna. Detta gör fettet stelt, hårt… Läs mer >>