Dietist/ernæringsfysiolog?

Publicerat lördag, 18 juni 2011

Hej! Jag studerar till ernäringsfysiolog i Oslo på en privatskola och undrar lite över vilka möjligheter man har i Sverige? Man blir inte klinisk dietist av denna utbildning och man kan per idag inte söka in på mastern på universitet i Norge då de ej samarbetar med privata högskolor. Så då undrar jag vilka möjligheter jag har om ja flyttar tillbaks till Sverige? Kan jag jobba som dietist utan den kliniska delen och kan jag i Sverige söka in på master med min Bachelor utbildning från privat högskolan här? Hur ser jobbmarknaden ut i Sverige för dietister och är det mest de som är utbildade kliniskt som får bra jobb? Vem kan jag evt. kontakta över detta dilemma?  Tack så mycket för hjälpen!

Hej!

Dietist är en skyddad yrkestitel med möjlighet till legitimation efter examen. Du behöver alltså en dietistexamen för att arbeta kliniskt som dietist i Sverige, även om man inte behöver vara dietist för att jobba med nutrition. Exempelvis kan du läsa till nutritionist i Stockholm. Just dietistprogrammet är en kliniskt lagd utbildning och dietister har då per definition en klinisk bakgrund. Dietistprogrammet finns i Umeå, Uppsala och Göteborg. Jag råder dig att ta kontakt med studievägledare på dessa universitet och se på eventuella möjligheter att få tillgodoräknat den utbildning du får från privatskolan i Norge.

Arbetsmarknaden för svenska dietister har historiskt sett varit svår, mer information om vägval inom dietistyrket kan nog Dietisternas Riksförbund stå till tjänst med.

Lycka till!

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)