Vilken utbildning ska jag välja?

Publicerat lördag, 17 september 2011

Hej!

Jag har svårt att välja mellan dietistyrket och nutritionistyrket. Jag vill lära mig allt om näring men har svårt för kemin i högskolenivå. Vad tycker ni om eran dietistutbildning och nutritionistutbildning nu efter studierna, ångrar ni era val. Tänker på dietistyrket där man bara kan jobba inom sjukvård, och nutritionister som inte kan jobba i sjukhus på samma sätt. Vad tycker ni man ska välja om man kanske i framtiden vill jobba som hälsokock men idag vill lära sig allt om näring?

Tusen tack för svar
Mvh Rachel

Hej Rachel,

Som du skriver jobbar de flesta dietister inom sjukvården, en mindre andel jobbar med forskning och utbildning på universitetsnivå.  Som dietist är man specialiserad på praktisk klinisk nutrition – vad man ska äta/bli ordinerad vid olika sjukdomstillstånd. I dietistutbildningen ingår också en viss del matlagning, livsmedelsvetenskap och psykologi.

Nutritionistutbildningen ger djupare kunskap inom nutrition, livsmedelskemi och matens påverkan på biologiska och kemiska processer i kroppen. Många nutritionister arbetar med forskning på universitet eller inom livsmedels- och läkemedelsbranschen. En stor del av dagens nutritionsforskning söker förklara cellulära mekanismer. För att utföra denna typ av forskning krävs det insikt i molekylär och biologisk nutrition, detta gås inte igenom på dietistutbildningen.

Dietistutbildningen kan man läsa med samhällsvetenskaplig bakgrund. För att bli antagen på nutritionistutbildningen krävs naturvetenskaplig bakgrund från gymnasiet då den innehåller betydligt mer kemi än dietistutbildningen.

Svaret på din fråga beror till stor del på om du vill jobba med friska eller sjuka människor. Vill du “veta allt” om näring och nutrition är nutritionistutbildningen ett bättre val. Vill du istället ha mer specifik kunskap om vad man ska äta och laga för mat vid olika sjukdomstillstånd passar dietistutbildningen bättre. Båda utbildningarna ger dig möjligheten att jobba preventivt med friska.

Ångrar vi våra val? Som med det mesta finns det för- och nackdelar. I vissa länder läser man först till nutritionist för att sedan vidareutbilda sig till dietist. I Sverige krävs inte nutritionistkompetens för att bli dietist. Dietistutbildningen skulle kunna förbättras med djupare förståelse i fysiologi och metabola processer. Vill man jobba med konsultationsarbete som nutritionist hade det varit bra med praktik i utbildningen. På det stora hela är de väldigt bra utbildningar, som båda ger dig en bra bas om du senare vill bli hälsokock.

Lycka till!

, , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)