Maltodextrin, druvsocker och IBS

Publicerat torsdag, 21 februari 2019

Är maltodextrin likvärdigt med druvsocker? Jag undviker sådant p.g.a. IBS, men såg att maltodextrin var en tillsats, utan nämnd mängd i mina frysta, färdigköpta gluten- och laktosfria pannkakor. Tror du att det har någon betydelse i antagligen ringa mängd?
Tack på förhand.

Oavsett om du har IBS och följer en FODMAP diet eller inte bör du som är frisk begränsa ditt intag av tillsatt socker.

Hej och tack för din fråga!

Jag gissar att du följer en FODMAP-diet för din IBS eftersom du har funderingar kring ditt intag av druvsocker. FODMAP är ett samlingsnamn för fermenterbara sockerarter i form av oligosackarider, disackarider, monosackarider och sockeralkoholer som ger upphov till mag-tarm symptom hos en person med IBS när de konsumeras i en för stor mängd. Normalt sett uppkommer symptomen av FODMAPs först efter minst fyra timmar efter det att du har ätit livsmedel med ett högt FODMAP-innehåll.

Druvsocker och maltodextrin tillverkas av stärkelse som härstammar från vete, majs eller potatis. Bägge två anses generellt sett tillhöra gruppen av ingredienser med ett lågt FODMAP-innehåll och är därför inget som behöver uteslutas ur FODMAP-synpunkt. Enligt Monash University, grundarna till FODMAP-dieten, bör du som har IBS likväl begränsa ditt intag av dessa sockerarter till en mindre mängd per tillfälle. Ett sätt att begränsa sitt intag på kan vara genom att själv tillaga sina måltider från grunden eller genom att välja livsmedel där dessa ingredienser förekommer i slutet av ingredienslistan.

Sammanfattningsvis kan du fortsätta med att äta dessa pannkakor så länge som din diet i övrigt tar hänsyn till din individuella tolerans för FODMAPs. Det är viktigt att du inte följer en restriktiv FODMAP-diet längre än nödvändigt och jag hoppas därför att du har en pågående dietistkontakt.

 

Referenser:

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/gluten

http://monashfodmap.com/

, , , , , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)