Citrusallergi?

Publicerat lördag, 19 juni 2010
Citrusfrukter innehåller starka irritanter och kan orsaka många olika symtom

Har nu förstått att det är apelsinjuice som gör att halva min tunga svullnar emellanåt! Vad skall jag mer undvika att äta/dricka för att slippa detta?

/Lennart

Hej Lennart,

Din fråga kan ha flera svar, då det kan finnas flera olika orsaker till att din tunga svullnar av apelsinjuice. Frågan är om din tunga svullnar ibland även om du inte har druckit apelsinjuice?

Om det bara är efter intag av apelsinjuice som du får besvär så är det enkelt – låt bli apelsinjuicen!

Men om din tunga svullnar ibland utan att du vet varför behöver du utredas. Att redogöra för alla olika möjligheter till varför din tunga svullnar är inte möjligt för mig att göra här, då svaret skulle bli en hel uppsats. Ett axplock är att säga att det kan bero på irriterande ämnen i juicen eller tillsatser, histaminfrisättande ämnen, biogena aminer, allergi mot citrusfrukter eller att det är idiopatiskt, det vill säga att det inte går att hitta någon orsak.

Om dina symtom är frekventa och besvärande rekommenderar jag att du söker hjälp för dem, lämpligtvis på en Allergimottagning eller en specialistmottagning för Öron Näsa Hals.

Mvh, Nanna

,

 1. #1 av Lena Gripeteg, 2010-08-25 - 13:50

  Hej Lennart!
  Jag funderar på om du kan ha problem med stenbildning i spottkörtlarna. Symtom på detta är t ex svullnad i munnen när salivproduktionen ökar. Kan kanske vara värt att undersöka?
  Vänliga hälsningar,
  Lena Gripeteg, leg dietist

 2. #2 av Fredrik, 2017-04-20 - 12:05

  Stort tack för hjälpsam text!

(publiceras inte)