Hur mycket sötningsmedel i livsmedel?

Publicerat onsdag, 06 maj 2009

Hejsan! Jag håller på med ett skolprojekt i Naturkunskap B och ska prata om sötningsmedel. Jag undrar om ni skulle kunna ge mig lite uppgifter på andelen sötningsmedel i olika livsmedel? Hur många g /100 g  är det i sockerfri saft? Hoppas jag kan få ett svar då jag letat överallt utan resultat.  MVH, Therese

Hej, Therese! Hur mycket sötningsmedel ett livsmedel innehåller beror på hur recepten är sammansatta. Då specifika mängder av ingredienser ofta är hemliga så brukar det inte anges exakta mängder av ett visst sötningsmedel på en förpackning. Däremot kan du ju alltid prova att kontakta ett visst företag och fråga dem. I och med att sötningsmedel är såpass mycket sötare än socker så är det tämligen små mängder som behövs för att uppnå samma söta effekt som socker. Om ett livsmedel innehåller sötningsmedel måste dock detta märkas ut på förpackningen.

Det finns även maxvärden för hur mycket sötningsmedel ett livsmedel får innehålla. Sockerfri saft som du nämnde får exempelvis innehålla max 350 mg acesulfam k per liter, 600 mg aspartam per liter och 80 mg sackarin per liter. För mer information om sötningsmedel och maxvärden, gå in på Livsmedelsverkets hemsida!

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)