Är vegokött skadligt?

Publicerat måndag, 13 februari 2023

Mina barn äter mycket korv och köttbullar och jag vill försöka byta ut detta mot vegetariska dito. Har förstått att vegetariskt ”fejkkött” kan vara mindre näringsrikt än vanligt kött, och det tror jag inte betyder så mycket för barnen då de är allätare och lite överviktiga. Däremot känns det viktigt att få veta att jag inte stoppar i dem något farligt. Alla dessa tillsatser, kan det vara hälsosamt? Finns några studier som indikerar att vegokött kan vara direkt ohälsosamt/skadligt vid konsumtion flera gånger per vecka?

Ska tillägga att barnen är kräsna, så att äta baljväxter i sin naturliga form är inte ett alternativ just nu. Valet står mellan vanlig korv eller vegokorv.

Hej!

Tack för din fråga!

Det korta svaret på frågan: Det är absolut inte farligt att äta vegokött några gånger per vecka. Det går jättebra att byta ut korv och köttbullar mot de vegetariska motsvarigheterna!

Det längre svaret: Kött innehåller mycket järn och zink. Vad gäller järnet så innehåller kött dessutom så kallat hemjärn som är den typen av järn som är lättast för kroppen att ta upp. Det gör att kött är en väldigt bra källa till järn. Den typen av järn som finns i vegetabiliska livsmedel kallas för icke-hemjärn. Tyvärr är den typen av järn svårare för kroppen att ta upp. Dessutom innehåller många vegetariska järn- och zinkkällor fytater. Fytater är såkallade anti-nutrienter som hämmar upptaget av järn ytterligare, och även zink.

Man kan öka upptaget av icke-hemjärn i vegetabilier på olika sätt, exempelvis genom att äta något c-vitaminrikt till måltiden (till exempel grönsaker och frukt). Det verkar dock som att järn i just “fejkkött”-produkterna är ännu svårare att ta upp. Det beror bl a på att själva framställningen av sådant “kött” ökar fytatinnehållet i livsmedlet ytterligare. Eventuellt till den grad att c-vitamin inte är tillräckligt för att hjälpa till med upptaget av järn när det gäller just dessa produkter [1].

Men, i övrigt finns det andra fördelar med de vegetariska “kött”produkterna. De kan exempelvis innehålla mer fibrer och mer hälsosamt fett än kött-varianterna. Det är inte alltid det är hälsosammare, men kan vara. Dessutom är de mer miljövänliga än de köttbaserade. Tillsatser behöver du inte vara orolig för. I Sverige får man bara använda godkända tillsatser, som inte är farliga för oss, och reglerna är hårda.

Jag vet att det finns vegetariska köttbullar med nyckelhålsmärkning, så kika gärna efter det! Nyckelhålet på dessa produkter innebär hälsosammare fett och mindre salt. Men du behöver inte vara orolig, nyckelhål eller ej, korv och vegoköttbullar då och då kan ingå i en hälsosam kost oavsett. I ert fall tycker jag det låter som en bra idé att introducera mer vegetariskt genom att börja byta ut korv och köttbullar mot de vegetariska motsvarigheterna! Se till att de får i sig järnrika livsmedel i övrigt: kött, baljväxter som inte är processade till “kött” eller fullkornsprodukter (pasta, bröd…). Du kan ju börja med att servera lite bönor/linser/kikärter i sin naturliga form (gärna smaksatta med god olivolja och kryddor ni gillar!) som ett tillbehör till måltiden. Till slut vågar de förmodligen smaka och förhoppningsvis börjar de så småningom tycka de är helt okej. Då kanske de till och med kan få spela huvudrollen i måltiden!

 

Referenser

[1] Mayer Labba, I.-C.; Steinhausen, H.; Almius, L.; Bach Knudsen, K.E.; Sandberg, A.-S. Nutritional Composition and Estimated Iron and Zinc Bioavailability of Meat Substitutes Available on the Swedish Market. Nutrients 2022, 14, 3903. https://doi.org/10.3390/nu14193903

, , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)