Hur ofta kan jag äta linssoppa?

Publicerat söndag, 10 januari 2010

Hej! Jag har börjat dra ner på min konsumtion av kött, fläsk, kyckling,… till förmån för baljväxter, främst av miljöskäl. Jag har svårt för bönor, men har upptäckt röda linser som jag gillar jättemycket. Särskilt olika typer av grönsakssoppor med röda linser, finns massa varianter. Jag äter ofta soppa till lunch eftersom det är så enkelt att ta med i lunchlådan. Nu har jag börjat fundera på om jag äter linssoppa FÖR ofta. Hur ofta är det ok att äta linssoppa egentligen? Är det ok att äta linssoppa av varierande slag nästan varje lunch? Jag brukar klicka i lite yougart, och ha nån grönsak eller frukt till. Övrig tid försöker jag äta hyfsat varierat.
Mvh Karolina

Hej Karolina!

Soppa kan vara både en energi- och näringsrik måltid.

Jag ser inget fel i att man äter linssoppa dagligen till lunch så länge man i övrigt äter varierat. Linser är rika på protein, vitaminer och mineraler. Linser är dessutom särskilt rika på b-vitaminen folat som är betydelsefull för bildningen av röda blodkroppar.

Hur pass energi- och näringsrik soppan blir beror på vad man använder sig av för ingredienser. Är soppan i huvudsak gjord på vatten, buljong, grönsaker och linser tycker jag att man gärna kan komplettera soppan med en medtagen macka med pålägg för att öka protein- och energiinnehållet i måltiden.

Att äta frukt till linssoppan är en god vana eftersom vitamin C i frukten ökar upptaget av icke-hemjärnet i linserna.

, ,

  1. #1 av Linnea, 2010-07-07 - 14:04

    Vilken tur, linssoppa är min räddning de dagar jag är för trött för att laga mat (tyvärr ganska ofta då jag är sjukskriven) det är perfekt snabbmat och gott (min syn på snabbmat altså då jag inte ens har mikro)

(publiceras inte)