Kan man bli köttallergisk av att inte äta kött?

Publicerat onsdag, 21 april 2010
Vi äter vegetariskt (utesluter kött, fisk och fågel, men äter ägg och mjölkprodukter) hemma och har nu fått barn. För mig känns det naturligt att ge barnet vegetarisk kost. Det enda jag är fundersam över är att jag har hört att man kan bli överkänslig mot kött om man inte äter det under barndomen eller gör långa uppehåll. Stämmer det? Jag vill ju inte frånta henne möjligheten att äta kött på eget initiativ om hon själv vill längre fram.

Tacksam för svar! Sofia

 

Svårsmält?

Hej Sofia!

Det är möjligt att kroppen kan behöva vänja sig successivt vid små stigande mängder av ett ämne man inte ätit förut, alternativt som man undvikit under en längre tid. Det kan gälla till exempel kött, mjölkprodukter, baljväxter, fet fisk eller grovt bröd. Jag tänker mig framför allt att det kanske kan ge lite magtarmsymtom i början, ungefär som när man börjar äta fiberrik kost om man inte är van vid det.

Om man har allergiantikroppar mot ett specifikt födoämne utan att ha symtom, det vill säga man är sensibiliserad mot ett specifikt födoämne, så kan man riskera att reagera på detta födoämne senare om man gör ett långt uppehåll från att äta det. Man kan så att säga tappa toleransen men för att detta ska ske behöver man alltså ha specifika IgE-antikroppar mot födoämnet. Köttallergi finns men är inte speciellt vanligt.

Så ur känslighetsaspekt behöver du inte oroa dig för att ge ditt barn vegetarisk kost. Vill ditt barn senare äta kött så kan hon säkert göra det men hon kan behöva introducera det successivt för att inte få matsmältningsproblem.

, , ,

  1. #1 av Frida Turander, 2012-02-03 - 14:28

    Hej,

    Jag växte upp som vegan och hade inga som helst problem med att börja äta kött i 20 års åldern. Däremot fick jag sakta vänja kroppen med fisk.

(publiceras inte)