Spirulina som B12-källa?

Publicerat onsdag, 16 februari 2011

Hej!

Jag har en dotter på 16 år som närmar sig veganstatus.
Som tillskott har jag nyligen införskaffat Spirulina pulver (Lifestream). Som komplement dricker hon Godmorgon Multivitamin samt tar Blutsaft främst för järnets skull.
Funderar nu på att istället skaffa högvärdigt B12 i tablettform (metylkobalami). Har nu läst att just Spirulinas B12 kan blockaera B12 upptaget. Ska vi sluta med Spirulina eller
kan den höga B12 koncentrationen 500-1000 microgram göra att kroppen ändå kan tillgodogöra sig B12?

Hej och tack för din fråga!

Alger innehåller både inaktiva och aktiva former av vitamin B12 men är trots det inte en tillförlitlig källa av vitamin B12.

Det stämmer att Spirulina kan blockera upptaget av vitamin B12. Detta beror på att Spirulina främst innehåller en inaktiv form av vitaminet som kan hämma absorptionen av aktivt vitamin B12. Dessutom kan våra kroppar inte tillgodogöra sig de inaktiva formerna av vitaminet. Att kosttillskottet innehåller så pass höga nivåer som 500-1000 mikrogram hjälper med andra ord tyvärr inte. Kroppen har även en begränsad förmåga att absorbera vitamin B12 och det räcker därför att välja ett kosttillskott som ger mellan 10 och 50 mikrogram vitamin B12 per dagsdos.

Jag avråder dig med andra ord från att fortsätta ge din dotter Spirulina i form av kosttillskott.

, , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)