Vegan och förälder

Publicerat måndag, 13 september 2010

Hej, jag är vegan sedan över 13 år tillbaka. Jag skulle vilja ha kontakt med en kunnig dietist angående vegankost till mig själv men även vegankost till små barn. Har många olika frågor. Varje år gör jag prover kring näring och vitaminer. Dessa är alltid bra (en gång lågt B12). Men jag är lite orolig över att jag inte tar rätt prover. Jag tänker inget speciellt när jag äter utan äter som jag alltid gjort som vegan och det verkar som att det funkar. Men hur kommer det att funka för ett barn? Vad ska man komplettera med för mjölkprodukter och i vilken mängd om det inte är bra för barnet att vara vegan.

Jag bor i Stockholmstrakten.
Tacksam för svar! Carin

Hej,

Vegankost rekommenderas inte till barn.

Som vuxen går det bra att leva som vegan om man har goda kunskaper. Ett näringsämne som man oftast måste komplettera med är vitamin B12. Även en del mineralämnen, som till exempel järn, kan vara svårare att få i sig som vegan. Vad gäller provtagning skulle jag råda dig att prata med en läkare på vårdcentralen.

Att föda upp ett barn på vegankost är mycket svårare. Livsmedelsverket avråder från detta eftersom det kräver så stora kunskaper och noggrann planering av maten.

Om du vill ge ditt barn vegankost bör du ha kontakt med en barndietist för information och genomgång av kosten. Det enklaste är förstås om du, som du själv nämner, ger ditt barn en lakto-vegetarisk kost istället. Jag skulle råda dig att ta kontakt med en dietist via din vårdcentral eller via BVC. Du kan även söka efter dietister i ditt område på www.drf.nu.

, , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)