Vegandietist?

Publicerat torsdag, 14 oktober 2010

Hej, jag har varit vegan i 13 år och vill ha kontakt med en dietist som är kunnig kring veganmat och vilka näringsämnen som jag behöver tänka kring. Jag har bra näringsvärden utifrån det som de på vårdcentralen tar på mig varje år. Men nu är jag orolig att jag missar att ta några prover. Jag har själv inte så bra kolla på alla näringsämnen men äter varierad och bra kost (tydligen då värdena alltid är bra, B12 äter jag ibland).
Jag undrar också kring min kosthållning i förhållande till barn.

Det är i Stockholmsområdet som jag bor och det är här som jag skulle vilja få en dietistkontakt.

Tacksam för svar!

Hej och tack för din fråga!

Det är viktigt med en regelbunden och tillförlitlig källa av vitamin B12 i kosten.

Det första jag reagerar på är att du skriver att du endast äter vitamin B12 ibland. När det gäller vitamin B12 är det bättre att ta det säkra före det osäkra som vegan och konsumera antingen minst 5 mikrogram per dag i form av kosttillskott eller ca 2 mikrogram via vitamin B12-berikade produkter dagligen (till exempel vitamin B12-berikad växtdryck). Du kan inte överdosera vitamin B12, som är ett vattenlösligt vitamin. Att konsumera vitamin B12 i mindre mängder än dessa rekommenderas inte. Oavsett om du planerar att bli gravid eller inte är det viktigt med en regelbunden och tillförlitlig källa av vitamin B12 i din kost.

För information om hur du finner en dietist som specialiserar sig på vegetarisk- eller vegankost rekommenderar jag dig att läsa mitt tidigare inlägg om hur man kommer i kontakt med en dietist.

Lycka till!

, , , ,

 1. #1 av Martin, 2010-11-15 - 19:33

  Hej!
  “Mitt val Vegetarian” är inte att rekomendera för veganer (och inte heller strikta vegetarianer) eftersom den innehåller gelatin.

  MVH
  Martin

 2. #2 av Clarissa Liljander, leg dietist, 2010-11-16 - 17:34

  Hej Martin!

  Roligt att du funnit vår sida! Dock har du helt fel i ditt påstående då Mitt Val Vegetarian är 100% vegetabiliskt och inte innehåller animaliska ingredienser som till exempel gelatin.

  Däremot blev det tryckfel hos tillverkarna tidigare och därför är vissa burkar felmärkta. Se svar från “Mitt Val” nedan:

  Hej Clarissa,

  För ungefär ett år sedan upptäckte vi att ”tryckfelsnisse” hade smugit sig in på etiketterna till MittVal Vegetarian. Vid omarbetning av samtliga MittVal etiketter råkade tyvärr gelatin smyga sig in på Vegetarianetiketten. Detta är ju givetvis fel och så snart vi blev varse felet upphörde vi med försäljningen av den felmärkta batchen och tog fram nya etiketter för nya batcher. Ett antal felmärkta burkar hamnade dock hos konsumenterna, vilket också några av dem noterade.

  Nu är dock, sedan lång tid, etiketterna korrekta men fortfarande kan ju enstaka felmärkta burkar finnas kvar i konsumentledet.

  Vänliga hälsningar,

  Britta Lewald
  Medical Advisor
  Medical Department Nordic Region

  Förhoppningsvis kan vi nu båda vara eniga om att det går utmärkt att rekommendera Mitt Val Vegetarian till både veganer och vegetarianer då det är ett 100% vegetabiliskt kosttillskott.

(publiceras inte)