Tips till vegetarian med förstoppning?

Publicerat måndag, 22 augusti 2011

Hej, jag har varit vegetarian i 3 år nu, den senaste veckan har jag fått magont och problem med att “tömma tarmen”. Jag undrar om du kan ge mig några råd på kost som kan hjälpa till mot magproblemen?

Tack!

Hej!

Det är extra viktigt med mycket vätska när man äter en fiberrik kost.

I detta svar utgår jag ifrån att du i bortsett från de nypåkomna magproblemen är fullt frisk. Om du inte har tömt tarmen på över 3 dagar så definieras detta som förstoppning. Speciellt om du besvärats av tömningsproblem och/eller din avföring varit hård.

Förstoppning i sig kan ha flera bakomliggande orsaker som exempelvis för lite fiber, för dåligt vätskeintag eller för lite fysisk aktivitet. Har du inte ändrat något i dina livsstils- eller matvanor under den senaste tiden så kan det vara någon annan bakomliggande orsak till förstoppningen och det är därför viktigt att en läkare utesluter att det finns någon.

Om din kost eller levnadsstil däremot har sett lite annorlunda ut den senaste tiden (mindre vätska, fiber eller fysisk aktivitet) kan det vara en idé att framför allt se till att dricka ordentligt. Vi behöver normalt mellan 1,5-2,5 liter vätska per dygn (30 ml/kg kroppsvikt) och äter man en fiberrik kost är det extra viktigt med nog vätska. Du kan också prova att äta mer “tarmstimulerande” livsmedel  som exempelvis mogna päron, kiwi, katrinplommonpuré och kaffe.

Har du varit förstoppad under en längre tid eller om ovanstående inte fungerar kan laxerande medel vara ett behövligt måste för att få igång tarmtömningen igen. Fråga gärna personalen på apoteket om råd av ett lämpligt preparat.

, , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)