Vill bli vegetarian men har allergier

Publicerat fredag, 16 augusti 2019

Hej! Jag har en önskan om att bli vegan eller vegetarian, men  har jätte många allergier.
Jag tål inte: baljväxter, råa rotfrukter, råa grönsaker(förutom sallad, lök och gurka i viss mängd), stenfrukter, nötter, de flesta frön och soya  Är det möjligt för mig att bli vegan eller vegetarian?

Hej!

Jag tror att det kan bli tufft för dig att vara vegetarian eller vegan med dessa allergier. Vegetabiliskt (växtbaserat) protein fås främst från just baljväxter, soja, nötter och frön. Även om exempelvis spannmål (bröd, pasta, korn, gryn etc.) också innehåller mycket protein behöver detta ändå kompletteras med baljväxter för optimalt aminosyraintag (aminosyror = proteinets beståndsdelar). Tillräcklig mängd av alla de essentiella (livsnödvändiga) aminosyrorna finns nämligen inte i endast spannmål, eller endast baljväxter. Baljväxter, nötter och frön är dessutom viktiga källor till järn i en vegetabilisk kost. Ägg och mjölkprodukter är mycket bra proteinkällor och det krävs inte så mycket av dessa livsmedel för att komma upp i tillräcklig mängd av alla aminosyror, men tyvärr innehåller dessa inte tillräcklig mängd järn för att nå upp till sitt behov. Du skriver också att du inte tål råa grönsaker. Grönsaker är ju en av grundstenarna i en vegetabilisk kost, och även om tillagade grönsaker absolut är hälsosamma, så kan det nog vara svårt rent praktiskt att äta vegetariskt om man inte kan äta råa grönsaker.

Näringsaspekten är otroligt viktig, men vi ska inte heller glömma den praktiska och sociala delen av mat och ätande. Ju mer man plockar bort ur sin kost desto lättare är det att man hamnar i underkant när det gäller intag av olika näringsämnen, men det är ju också så att det blir krångligare för dig. När du vill äta ute, tillsammans med andra, vid resor osv. Har man en allergi eller intolerans har man inte så mycket val, då måste/bör livsmedlet uteslutas. Du skriver inte varför du vill äta vegetariskt. Generellt sett bör vi ju minska vårt intag av kött och mejeri för klimat och miljö. Det finns även många etiska aspekter i att minska intaget av animalier. Rekommendationer om minskat intag av animalier riktas till allmänheten, men för vissa personer kan det vara jättesvårt på grund av exempelvis sjukdom eller många allergier. Oavsett din anledning, miljö, etik eller något annat, så bör du nog fundera på vad det skulle innebära för dig och ditt liv. Är det möjligt rent praktiskt att jag skulle kunna äta vegetariskt på ett sätt som gör att jag ändå får i mig allt jag behöver?

Att äta någon vegetabilisk måltid under dagen är förmodligen inga problem, men jag tror att det tyvärr blir mycket svårt för dig att vara helt vegan om du ska få i dig all näring du behöver. Med ägg och mjölkprodukter kan det fungera, men jag är ganska säker på att du kommer behöva äta tillskott av något slag, och det är nog lätt att det till slut, i vardagen med allt vad det innebär, blir en väldigt ensidig kost. Väljer du trots allt detta så rekommenderar jag dig dietistkontakt via vården, så kan ni tillsammans titta på hur en sådan kost skulle kunna se ut för just dig så du verkligen får i dig tillräckligt av alla näringsämnen!

 

, , , , , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)