Categories: AllergierVegetariskt

Tveksamt om det är lämpligt att bli vegetarian vid baljväxtallergi

hej!
jag har funderat på att börja äta mer veg. kost. dock är jag allergisk mot jordnötter och baljväxter, bönor, linser mm enl. läkare. Jag ska också undvika soya…
Jag undrar om jag skulle kunna ersätta kött med olika frön som typ pumpakärnor, linfrön och solrosfrön. Går det? eller missar jag massor av aminosyror som bara finns i kött? skulle det fungera om jag åt kött en gång om dagen, som till middag? Och vet du något mer som är proteinrikt för mig? jag är även allergisk mot mjölkprotein. Mkt att tänka på =P
Tack för hjälpen =)
mvh Fredrik

Hej Fredrik,

Ja, det var mycket att tänka på! Du nämner inte ägg, är det något du kan äta? Ägg innehåller animaliskt protein och kan vara en bra proteinkälla om du skall undvika både kött, fisk, kyckling och mjölk.

När det gäller vegetabiliskt protein har sojabönan en särställning på grund av sitt innehåll av essentiella aminosyror. Om man skall äta vegetarisk kost utan någon större mängd animaliskt protein från mjölk eller ägg så blir det väldigt svårt att få till en bra proteinkvalitet om man även utesluter soja och andra baljväxter. Visserligen innehåller fröer också proteiner, men de innehåller också väldigt mycket mer fett jämfört med sojabönor, upp till 10ggr mer. För att komma upp i den proteinmängd man behöver genom att äta fröer så blir då den totala energimängden alltför stor. Det blir således svårt att få en bra näringsbalans i kosten, förutom svårigheten att få i sig en bra kombination av de aminosyror man behöver.

Sojabönor innehåller bra proteiner

Om du kan tänka dig att äta kött/fisk/kyckling några ggr per vecka så kan du nog klara dig bra på en i övrigt vegetarisk kost om du äter ägg dagligen och berikar kosten med frön och de nötter du tål.

Efter att ha arbetat med utredningar av allergiska patienter under många år kan jag inte låta bli att reagera på att du skriver att du är allergisk mot det ena och det andra “enligt läkare”. Betyder det att du inte märkt det själv? Vet du om du får symtom av dessa födoämnen? Allergitester såsom pricktest och blodprover kan nämligen vara falskt postiva. Att ha allergiantikroppar mot olika födoämnen betyder inte automatiskt att man är allergisk. Man måste ha både allergiantikroppar mot ett ämne och symtom av det ämnet  för att det skall vara en allergi.

Falskt positiva allergitester mot olika födoämnen är inte alls ovanligt, speciellt inte om man har någon annan allergisk sjukdom såsom t ex pollenallergi, astma eller eksem. Tyvärr är ofta kunskapen om detta inte tillräcklig hos dem som ger råd till patienter med positiva allergitester. Om du utesluter födoämnen ur din kost som du inte vet om du alls reagerar på bör du be om utredning av detta. Det gör man vanligtvis genom provokationer. Dessa  kan göras på mottagning eller i hemmet beroende på vilka symtom som kan förväntas. Det vill säga man provar igenom de födoämnen man är osäker på, ett i taget, och ser om man får några symtom. Om man inte får symtom av födoämnet trots att man har allergiantikroppar mot det så kan man äta det!

Lycka till!

Nanna

Nanna Mossberg Rylander, leg dietist

Legitimerad dietist med lång erfarenhet av att arbeta med födoämnesöverkänslighet på olika sätt. Arbetade 2001-2008 med utredning av födoämnesöverkänslighet på Allergimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Mellan 2008 och 2011 anställd på Fria som är Svergies största glutenfria bageri. Arbetade där med information och utbildning när det gäller celiaki och andra allergifrågor. Under 2013 konsultuppdrag för Sacchska Barnsjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Under perioden 2012-2015 anställd vid Medi 3 som är ett av Norges största privata sjukvårdsalternativ, jobbade där med patienter, kurser och föredragsverksamhet. Därefter tillbaka i Sverige, och jobbade 2016 på Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning i Partille. Sedan oktober 2016 anställd på Sahlgrenska Univeristetssjukhuset, men jobbar inte längre med allergi eller annan födoämnesöverkänslighet. Eftersom det sker mycket inom detta område och jag omöjligt kan hålla mig uppdaterad om allt när jag inte längre jobbar med ämnet i fråga, kommer jag inte framöver att besvara frågor på Fråga Dietisten. Jag vill också uppmärksamma alla besökare att notera vilket år fråga och svar är publicerade, och att vara medveten om att nya rön kan göra att svaret är helt eller delvis inaktuellt. Hälsningar Nanna

Recent Posts

Hur påverkar intag av gluten min reumatiska sjukdom?

Hej! Jag vet att det talas mycket om kost idag och det finns många olika…

4 månader ago

Vegansk kost till små barn

Hej! Vårt barn på 6 månader har precis gått över till mat och slutat med…

5 månader ago

Histaminintolerans

Det saknas bra redskap för att utreda histaminintolerans, delvis för att det inte finns så…

9 månader ago

Bra mat för mig med gikt?

Hej Jag har diagnostiserats med gikt och har också lite övervikt. Det har känts jobbigt…

10 månader ago

Vegansk kost + fisk men minus gluten och socker – brister?

Jag och min sambo har sedan 2 månader ätit mat utifrån tanken om antiinflammatorisk kosthållning…

1 år ago

Är vegokött skadligt?

Mina barn äter mycket korv och köttbullar och jag vill försöka byta ut detta mot…

1 år ago