Baljväxter vid IBS?

Publicerat torsdag, 29 september 2011

Jag har IBS och hyperkänslig tarm. Tänkte eventuellt prova att äta linser och någon sorts bönor. Finns det någon av dessa som är mer lättsmält? Eller någon som blir det av att man groddar den?

Baljväxter innehåller oligosackarider och dessa är gasbildande. Vid IBS kan det vara svårt att tolerera baljväxter på grund av detta.

Baljväxter innehåller oligosackarider och dessa är gasbildande. Vid IBS kan det vara svårt att tolerera baljväxter på grund av detta.

Alla baljväxter blir dock mer lättsmälta om man groddar dem. Till att börja med kan du också mixa dem så att de får en slät konsistens, och starta med bara en matsked till varje måltid för att successivt öka mängden. På så sätt kan din mage vänja sig, och det blir lättare för dig att tolerera baljväxterna.

Om du väljer att köpa torkade baljväxter som skall ligga i blöt över natten och sedan kokas, så byt blötläggningsvattnet till nytt vatten innan du kokar dem. Byt sedan kokvattnet efter 10-20 min så får du bort en del av de gasbildande ämnena. När baljväxterna är kokta kan man frysa in dem för att ta fram en lagom mängd åt gången.

,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)