Kost vid IBS

Publicerat måndag, 05 juli 2010

Hej!

Jag har precis fått diagnosen IBS. Jag undrar nu vad jag kan äta och vad jag bör undvika. Jag har förstoppningar, kramper, gaser och konstant illamående. Finns det någon bra dietist i göteborg som har koll på IBS?

Tack på förhand!

Hej!

Vissa livsmedel är mer gasbildande än andra, bland annat bönor.

Kostbehandling vid IBS är svårt eftersom samma mat kan utlösa olika besvär vid olika tidpunkter. Tyvärr finns det inga specifika kostråd som kan bota IBS men det finns generella råd som kan mildra symptomen för förstoppning, kramp, gas och illamående vid IBS.

Det enklaste rådet för att minska risk för symptom efter måltid är att äta regelbundet, 3 huvudmål och 2-3 mellanmål. Genom att äta regelbundet undviker man att äta för stora portioner, vilket i sin tur minskar risken att få symptom. Tänk på att äta i lugn och ro och att tugga maten ordentligt så att magen inte får stora bitar att jobba med.

Vissa livsmedel är mer gasbildande än andra, till exempel bönor, lök, selleri, vitkål, brysselkål, ärter, linser, äpple, päron, torkad frukt och livsmedel sötade med sötningsmedel (saft, sylt, läsk, läkerol, tuggummi). Det är oftast mängden av ett gasbildande livsmedel som orsakar problem och inte livsmedlet i sig. Vad som orsakar besvär är väldigt individuellt så var försiktig med att utesluta livsmedel. Börja med att reducera mängden och se hur du reagerar, öka sedan i små etapper tills du når en nivå där du inte längre har besvär.

För att motverka förstoppning kan du pröva att sakta öka mängden fiber i din kost ifrån exempelvis grovt bröd, knäckebröd, grova flingor, rotfrukter, grönsaker, frukt och bär.  Tänk på att dricka mer vatten om du ökar fibermängden samt att röra på dig dagligen för att stimulera tarmens motorik.

Ett sätt att minska risken för illamående är att äta fler små mål än färre stora. Pröva även att dricka mellan måltider istället för till måltiden eftersom mat och dryck töjer ut magsäcken vilket kan förvärra illamåendet. Hos vissa personer kan illamående triggas av fettrika måltider eftersom det då tar längre tid för maten att lämna magsäcken. Salt mat kan ibland dämpa illamående, pröva salta kex, buljong, kaviar, jordnötter o.s.v.

Det kan vara bra att föra matdagbok under några dagar för få perspektiv och reflektera över vilka måltider eller livsmedel som orsakar symptom. Tänk på att det kan dröja flera timmar efter en måltid innan symptom uppstår, beroende på hur lång tid det tar för maten att nå tarmen och där orsaka besvär. De flesta mag-tarmsjukdomar förvärras av stress. Därför är det viktigt att se över din vardag och se till att det finns tid för avkoppling och vila.

Om du har blivit diagnostiserad med IBS har du rätt att få träffa en dietist som kan ge dig mer individuella kostråd. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har en mag-tarm avdelning med dietister som kan ge kostråd vid IBS, be din läkare remittera dig! Det finns även flera privatpraktiserande dietister i Göteborg som du kan ta kontakt med.

Lycka till!

, , ,

  1. #1 av Bosse, 2010-07-05 - 20:06

    Själv äter jag mängder av kol och släpper aldrig en fis.

    http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/search?q=ibs

  2. #2 av Elinor Medhammar leg dietist, 2010-07-06 - 07:24

    Tarmflorans sammansättning och tarmens känslighet skiljer sig mellan människor och därför är det väldigt individuellt vad som kan orsaka besvär.

  3. #3 av Bosse, 2010-07-06 - 08:41

    Ja hos mig är det socker och stärkelse som göder fisarna och dålig mage. Utesluter jag det så blir magen lugn och fin, En “Hakuna matata” känsla.

  4. #4 av Elinor Medhammar leg dietist, 2010-07-07 - 14:00

    Vad bra att du hittat ett sätt som fungerar för dig och din mage! Kan dock nämnas att kål inte är helt kolhydratsfritt och att dessa till största delen är i form av olika sockerarter.

  5. #5 av Bosse, 2010-07-07 - 23:08

    Kul att du börjar tipsa om bra mat Elinor, Nej Vitkål är 3,8gr kolhydrater i per 100 gram och alltså inom OK värde för mig som LCHF are. En del noll kolhydratare käkar bara kött, fågel, fisk, smör, ägg. Men riktigt så fanatisk är jag inte även om jag är övertygad om att det skulle vara det bästa.

  6. #6 av Stefan, 2010-07-08 - 21:52

    Jag har genomgått diverse undersökning för samma besvär, har även testat att äta Inolaxol, med det förvärrade bara det hela. Sen jag gick över till LCHF och uteslöt stärkelse i vansinniga mängder som SLV o.d. förespråkar, så har min mage lugnat ner sig. Jag upplever precis samma känsla som Bosse. Men så fort jag käkar stärkelserika saker, då är det kört dagen efter. Det där med fullkorn känns som en bluff.

  7. #7 av Elinor Medhammar leg dietist, 2010-07-09 - 06:31

    Stefan, du har inte testat dig för veteallergi eller glutenintolerans?

  8. #8 av Solveig A. Kiander, 2010-07-09 - 09:43

    Vid IBS blir de flesta symptonfria av att ta bort bröd, ris, pasta och andra stärkelserika produkter. För att ytterligare få bättre välbefinnande så öka på med naturligt mättat fett och ett par matskedar med cocosolja av bästa sort, det gör susen för tarmen.
    Solveig A. Kiander

  9. #9 av Margareta Lundström GBG, 2010-07-09 - 17:00

    http://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=14090

    Följ Solveig A. Kianders råd och uteslut kostfiber. Läs artikel läkartidningen.

  10. #10 av Elinor Medhammar leg dietist, 2010-07-11 - 17:29

    Solveig: Kan du vara snäll att hänvisa mig till dina referenser, jag blir väldigt nyfiken att läsa de artiklar som har kommit fram till detta!

    Margareta: Det är definitivt inte ett generellt kostråd att öka mängden kostfiber vid IBS. Precis som läkartidningen skriver är det känt att kostfiber (och då framför allt olösliga fiber) kan förvärra symptomen hos vissa patienten med IBS. Rådet i denna text är gäller förstoppningsproblematik, där man sett att fiber även kan hjälpa personer med IBS och detta besvär. Som jag skrivit tidigare är IBS svårbehandlat ur kostsynpunkt och man får pröva sig fram vad som orsakar besvär.

  11. #11 av Solveig A. Kiander, 2010-07-16 - 18:39

    Som du själv säger så får man pröva sig fram och det är definitivt värt ett försök att ta bort en del fibrer och tillsätta mer mättat animaliskt fett. Kokosolja är vegetabiliskt mättat fett och har visat sig vara mycket bra
    för personer med mag-tarmproblem. Helt ofarligt att pröva. “Gilla” hör av dig om du prövar detta
    Solveig A. Kiander

  12. #12 av Elinor Medhammar leg dietist, 2010-07-18 - 08:29

    Eftersom den forskning som finns idag visar på att många personer som lider av IBS försämras av fettrika måltider så är detta inget jag som dietist kan gå ut och rekommendera. Om en enskild person vill prova att äta mer fett och mindre fiber under en period för att se om detta lindrar besvären ser jag inga problem med detta.

  13. #13 av Bosse, 2010-07-18 - 09:38

    Kan nog bero på vad för slags fett man äter. Äter man margarin så är det givet att det magonda ökar. Tar man däremot smör/kokosfett och skippar kolhydraterna så blir magen lugn och kroppen mår som en prins på haga.

  14. #14 av Johanna, 2011-06-15 - 18:47

    Jag klarar absolut inte av LCHF Min mage reagerar på flottig mat, fiberrik, syrlig… :-/ har haft 6 mån då jag knappt kunnat lämna hemmet!

    Vilka kolhydrater är snällast? Ris? Potatis?

    Jag är kollad för gluten och tar numera bara hem laktosfritt… Men ingen förbättring!

    Det värsta misstaget jag gjort var att äta linssoppa, aldrig någonsin fått så stor mage hahaha men gott var det!!!

  15. #15 av HDA, 2011-06-15 - 20:22

    Johanna, har du testat LCHF och dragit ner på kolhydrater eller tror du att du inte tål fett?

  16. #16 av Elinor Medhammar leg dietist, 2011-06-16 - 19:38

    Hej Johanna! Det låter inte alls bra att du inte kunnat lämna hemmet på sex månader på grund av din mage! Jag rekommenderar att du uppsöker läkare/dietist som kan ge dig mer specifika råd .

    Men för att besvara din fråga gällande snälla kolhydrater så brukar ris och pasta gå bra (dock ej råris/fullkorn) samt “nykokt” potatis. Kokt, kall potatis kan ge besvär p.g.a. en förändring i stärkelsen som gör den mer svårsmält. Om du har besvär av diarré kan pasta och ris fungera som “stoppande” livsmedel. Ett generellt råd till dig är att vara försiktig med just fiber/fullkorn samt svårsmälta livsmedel med skal (du kan prova att skala frukt och koka grönsaker för att göra dessa snällare mot magen). Vissa upplever även förbättring av probiotika ex. ProViva Shot. Det finns även tabletter/kapslar på apoteket med probiotika som kan vara värt att prova. Vänliga hälsningar /Elinor

  17. #17 av HDA, 2011-06-16 - 21:57

    Johanna, vi är massor som blivit hjälpta genom att äta riktig mat utan kolhydrater, IBS besvären är som bortblåsta.

  18. #18 av Fred, 2011-06-19 - 12:54

    Johanna: Du har inte ätit LCHF, du måste strypa kolhydraterna ordenligt, nästan svart och vitt tänk. Läs på ordentligt eller ta hjälp av någon som kan ex dietist. Du får tex inte äta ris, bröd, pasta, bönor (ev lite sojabönor), frukt, “söta” grönsaker, rotsaker, socker, potatis, mjölk, mjöl, inga fibrer, charkprodukter med lågt köttinnehåll, margarin osv.

    Ät kött, sallad, kvarg, smör, olja, lite bär, grädde, fisk, fågel, broccoli, ägg, grönsaker, kokosfett, sukrin, lite lök, väldigt lite väldigt mörk choklad, vissa nötter: ex mandel och valnötter.

    Pröva en vecka och känn efter!

    Förespråkar också LCHF till ibs:are. Flickvän och vänner som upplevt mindre extrem magont, gaser och toabesöken minskat/ökade radikalt till ca 2 ggr om dagen. Dessa personer har normalt minst 5 ggr svåra besök om dagen (i princip efter varje måltid) eller varit utan toabesök i fem dagar med magont som resultat. Själv har jag inga problem, men ätit LCHF frivilligt ett par år med bra fettförluster utan kcal-tänk.

    Lycka till!

  19. #19 av Liz, 2012-02-29 - 18:55

    Hej. Kag har provat allt som rekommenderas vid trög mage, gaser, kramper och svullnad. Allt rekommenderat enligt gängse regler. Massor av fibrerrik mat, bulkmedel, mat och preparat som sägs vara laxerande och det resulterade ofelbart i förvärrade symptom. Det varförst när jag uteslöt mängder av kolhydrater som jag fick en fungerande mage. Fibrer fungerar definitivt inte. Probiotika o andra liknande preparat ger kanske lindring men det gör alvedon också.

  20. #20 av Frank, 2012-11-04 - 12:31

    Hej!

    http://postindustriellmat.blogspot.se/ skriver jag om hur kost- och livsstilsförändringar har hjälpt mig att bli av med mina IBS-symptom.

    Mvh Frank

(publiceras inte)