Vi välkomnar varmt Peter Eliasson som ny skribent på FrågaDietisten! Peter har studerat i Köpenhamn samt på Göteborgs universitet och efter examen arbetat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han har ett specialintresse för nutrition vid fetma samt överviktskirurgi.
En samlad resurs av svar på vanliga frågor om kost och hälsa
Fråga Dietisten
Ny skribent!
Denna text är skriven av: Erik Hulander, leg dietist
Kategorier
Senaste svar
- Hur påverkar intag av gluten min reumatiska sjukdom?
- Vegansk kost till små barn
- Histaminintolerans
- Bra mat för mig med gikt?
- Vegansk kost + fisk men minus gluten och socker – brister?
- Är vegokött skadligt?
- Kostråd vid Ankyloserande Spondylit?
- Glutenintolerant – kan man äta potatissallad?
- gluten i jästextrakt
- Gluten i alkoholhaltiga drycker
Mest läst
- Hur många kaloriers underskott krävs för att gå ner ett kilo?
- Tjock av Coca-Cola zero?
- Bra mat vid högt kolesterol
- Potatisskal – farligt?
- Ska barn dricka kaffe?
- Histaminintolerans?
- Vilken läsk är bäst?
- Kan man äta choklad om man inte tål laktos?
- Vad kan man äta vid veteallergi?
- Kornmalt innehåller gluten
Om Frågadietisten
FrågaDietisten.se drivs av legitimerade dietister och nutritionister.
Hemsidan är en samlingsplats där vi skriver svar på vanliga frågor från allmänheten.Senaste kommentarer
- Marjatta 64 år på Vad kan man äta vid baljväxtallergi?: “Jag har baljväxt-allergi, där jag reagerar stark mot sojaprotein, sojalecitin, guarkärnmjöl etc. Igår åt vi panerad fisk (Kapten Findus) och…” maj 2, 13:07
- Anna Turesson Wadell, leg dietist på Vegansk kost + fisk men minus gluten och socker – brister?: “Ja, det kan det förstås vara. Man får vara noga med att alltid meddela innan. Kanske kan man också hjälpa…” apr 6, 10:07
- Ditten på Vegansk kost + fisk men minus gluten och socker – brister?: “Fast även gluten tycker jag är svårt att utesluta i sociala sammanhang. Man kommer hem på middag hos kompisar så…” apr 5, 18:27
- Anna Turesson Wadell, leg dietist på Vegansk kost + fisk men minus gluten och socker – brister?: “Hej! Jag skrev Även om det rent praktiskt kan vara svårt att utesluta socker (exv. i sociala sammanhang) är den…” feb 28, 08:19
- Bo på Vegansk kost + fisk men minus gluten och socker – brister?: “Varför är det svårt att utesluta gluten i sociala sammanhang?” feb 28, 05:09
Annonser från Google
#1 av Linda Berg, 2014-02-22 - 12:32
Hej Peter!
Jag vill söka till en dietistutbildning. Jag satsar på Göteborg eller den i Köpenhamn. Men jag hittar verkligen ingen hemsida till den sistnämnda. Vet du webbadressen eller hur man får kontakt med dem?
Jag pluggar stenhårt inför Högskoleprovet, ligger endast på 15 i snittbetyg. Tror du jag har en chans ändå?
Otroligt tacksam för svar, jag vill detta så oerhört mycket!
mvh Linda
#2 av Peter Eliasson, leg dietist, 2014-03-02 - 11:09
Hej Linda!
Vad kul att du vill bli dietist! Det är ett spännande, omväxlande och givande yrke!
Den danska utbildningen har inte samma upplägg som den svenska. Den heter “Ernaering og sundhed” och inleds med en basdel på tre terminer. Därefter finns det tre olika inriktningar man söker till för de sista 4 terminerna.
När jag läste i Danmark var det svårt att komma in på inriktningen klinisk dietist. Man måste uppnå goda resultat under basdelen för att bli antagen, risken finns alltså att man får gå en annan inriktning.
Du kan läsa mer här: http://www.phmetropol.dk/Uddannelser/PB+ernaering+sundhed/Uddannelsen/Uddannelsens+opbygning
Angående antagning till utbildningen i Sverige vet jag vet inte hur det ligger till med poäng och sådant. Men den informationen hittar du på http://www.studera.nu. Du kan också ta kontakt med ansvarig för utbildningen eller studievägledare på Göteborgs Universitet.
Jag önskar dig ett stort lycka till, du är välkommen att höra av dig.
Hälsningar,
Peter Eliasson