Allergi mot citrusfrukter?

Publicerat onsdag, 07 december 2011

Hejsan,

Vet inte om du kan svara på det här, men jag har sedan någon månad tillbaka fått röda, kliande utslag på läpparna i samband med att jag ätit/druckit något med citrus. Kan detta vara en allergisk reaktion?

 

Hej,

Citrusfrukter innehåller starka irritanter och kan orsaka många olika symtom

Det är ovanligt med allergi mot citrus, men det förekommer. Vanligare är att man får röda kliande utslag runt munnen av citrus på grund av ämnen i citrusfrukterna som kan verka irriterande på huden. Oavsett orsaken så är det bara genom att undvika citrus som du slipper utslagen och klådan. Besvär av citrus kan försvinna av sig själv efter en tid, så det här behöver inte betyda att du aldrig kan äta citrus igen.  Möjligen kan du ha viss lindring av receptfria antihistaminer som du kan köpa på till exempel apotek.

Om det är viktigt för dig att veta om det är en allergi eller inte så kan du söka läkare. Det är dock inte säkert att läkaren vill ta dyra prover för att klarlägga detta eftersom symtomen är lindriga och enkla att undvika. Går du till en privat läkare kan du nog få ta proverna eftersom du då betalar för dem själv. Tilläggas bör att dessa allergiprover inte är 100 procent säkra.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)