Allergi mot frukt och grönt?

Publicerat tisdag, 04 oktober 2011

Hej!
Jag har haft ett stort bekymmer ända sen jag var runt sju.. Jag kan inte äta frukt eller grönsaker.
Jag är allergisk mot väldigt mycket; bland annat gräs, pollen, djur, nötter, frukt, grönsaker, kvalster osv..
Min första allergi var björkpollenallergi och alla andra allergier har blivit som förgreningar på den första. Och det har bara blivit värre och värre.
Läkarna jag har pratat med säger att man inte kan vara allergisk mot så mycket, men när jag gjort prick test har jag fått utslag mot precis allting..
Detta är väldigt frustrerande och det är så svårt att äta nyttigt. Jag kan aldrig ta en frukt eller äta nötter om jag blir sugen på någonting. Vilket leder till att jag hela tiden känner mig äcklig när jag äter godis osv.
Jag är arton år och är 1.65m och väger runt 58kg. Jag vet att det är inte övervikt eller något. Men skulle må så mycket bättre om jag hade något alternativ när jag vill äta nyttigt.
Hoppas på svar!
/ Sandra

Hej Sandra,

Jag förstår att det är jobbigt för dig att vara så allergisk och känna att du måste undvika frukt och nötter som är både goda och nyttiga. Ett ljus i mörkret kan vara att allergi sällan är ett statiskt tillstånd, utan ändrar sig med tiden. Allergier blir vanligtvis lindrigare med åldern. Inte alltid, men ofta. En del allergier kan till och med försvinna, genom att man utvecklar tolerans. Ibland kallar man detta för att allergin “växer bort”. Detta kan ske när som helst under livet, även i vuxen ålder.

Många som är allergiska mot björkpollen och som korsreagerar med till exempel hasselnötter klarar att äta nötter i kakor som varit i ugnen.

Tyvärr är inte alltid resultatet av ett pricktest detsamma som sanningen. När man är allergisk mot pollen är det vanligt att man korsreagerar i huden för frukter, grönsaker och nötter. Det betyder inte med säkerhet att man inte tål att äta dessa. Inte ens blodprov för dessa allergier är helt säkra. De kan endast användas som vägledning. Många gånger måste man göra en sammanvägning av provsvar från pricktester, blodprov och reaktioner för att komma fram till vad man kan provocera med. Utifrån vilka symtom som förväntas kan provoaktionen göras hemma eller på allergimottagning. Provokation betyder att man får prova att äta det som man har allergiantikroppar mot. Beroende på vilka symtom som förväntas görs provokationen på olika sätt, så innan man fått diskutera detta med en allergikunnig läkare eller dietist så bör man inte syssla med detta på egen hand.

Även om man inte tål att äta alla frukter, grönsaker eller nötter råa så kan det hända att man tål dem när de blivit värmebehandlade. Till exempel att färskt äpple kliar i munnen, men äppelkaka går bra. Då kan man skära ett färskt äpple i bitar och köra det lite i microvågsugn, så förstörs de ämnen man reagerar på, och man kan äta äppelbitarna utan problem. En del klarar äpplet bra bara de skalar äpplet, eftersom de ämnen man reagerar på mest sitter precis under skalet. Det är lite olika från person till person, och från äppelsort till äppelsort. Förutom värmebehandlade frukter och grönsaker brukar även frysta och konserverade gå bra, och ibland även torkade.

När det gäller nötter gäller det förstås att vara försiktig. En del får allvarliga reaktioner av nötter. Men många som är allergiska mot björkpollen och korsreagerar med till exempel hasselnötter klarar att äta nötter i kakor som varit i ugnen. Idag finns det blodprov som kan visa om man “bara” korsreagerar med nötter på grund av björkpollenallergi och därmed endast riskerar att få lindriga symtom, eller om det är en nötallergi som inte har med pollenallergin att göra och det är stor risk för allvarlig reaktion. Dessa prover tas och bedöms än så länge endast av allergologer (läkare med allergi som specialitet).

Med tanke på dina omfattande problem och att du undviker många födoämnen tycker jag att du bör få träffa en allergolog och en allergikunnig dietist. Beroende på var du bor kan detta möjligtvis bli problematiskt, men till att börja med kan du kontakta din ordinarie läkare för hjälp och eventuell remiss. Det är naturligtvis viktigt att du inte undviker mer än nödvändigt, både för näringsintag och livskvalitet.

Om du behöver hjälp med att hitta rätt så får du höra av dig och tala om var du bor så skall jag se om jag kan hjälpa dig att finna rätt. De flesta dietister kan en hel del om allergi, men när någon är multiallergisk som du är och visar en massa positiva provsvar på olika födoämnen, så kan det vara lite lurigt för dietisten att nysta i detta själv om hon/han inte har samarbete med en allergolog  med intresse för födoämnesallergi.

Lycka till!

, , , , ,

 1. #1 av yasmien, 2011-10-24 - 20:05

  Jag har exakt samma symptom!! Är 18 år men har fortfarande inte gjort pricktest än…

 2. #2 av Hasse, 2016-12-07 - 07:41

  Hej Sandra!
  Det finns hopp även om du inte känner så. Jag har exakt likadant. Började när jag var 8 år och blir bara värre o värre. Kan inte ens komma åt gran eller tall i naturen utan att utslag som mot bränässlor. Så långt har det tyvärr gått och har aldrig ätit frukt eller grönsaker i 35 år. Jag är 42 idag.. Det kallas multiallergi och du ska begära en remiss till en allergolog. Grönsaker och frukt har samma proteinuppbyggnad som björk och kroppen tror då att det är björk och reagerar starkt. Detta växer sällan bort som övrig allergi utan exalterar istället. En allergolog hjälper dig med injektioner av björkpollen i små mängder för att tala om att det inte är björk när du äter det andra. (Nånting sånt fick jag förklarat för mig av en tjej som idag är botad) Jag ska idag träffa min första allergolog i Gävle. Mvh Hasse

 3. #3 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2016-12-07 - 09:15

  Hej Sandra!
  Det stämmer som Hasse skrivar att allergivaccination mot pollen kan hjälpa mot korsreaktioner. Det är en lång process, man får gå och ta sprutor regelbundet under flera år. Men för många är det värt att genomgå detta om man har stora besvär.

  Hur många olika frukter och grönsaker man korsreagerar mot är väldigt olika, och kan förändras med åren. Utesluter man mycket och inte har hittat några frukter eller grönsaker man kan äta så bör man få träffa en allergikunnig dietist för att få hjälp och råd om vad man bör äta istället och om man behöver ta något tillskott.

 4. #4 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2016-12-07 - 09:16

  Hej Hasse!
  Det är tråkigt att höra att du haft besvär så länge utan att ha fått träffa allergolog tidigare. Men bättre sent än aldrig! Be gärna om att få träffa en dietist också. Lycka till!

 5. #5 av Esther, 2017-01-25 - 15:21

  Hej!
  Ville gärna dela med mig av min erfarenhet av korsallergi och att inte tåla nöt och frukt. Även jag har drabbats av björkpollenallergi, fast på vuxen ålder. Har haft det i nästan tio år nu och fyller snart 54. Som tur är är mina symptom relativt lindriga, jag klarar mig genom pollensäsongen med receptfria tabletter och näsdroppar (men INTE utan). Mandlar, hasselnötter och frukt med stora kärnor som plommon och persika resulterar i ett irriterande kliande i halsen och på läpparna i några timmar. Däremot verkar de ämnen som jag reagerar på sitta i den bruna hinnan på nötterna och på ytan av kärnan. Om jag tar bort hinnan (lägga nötterna i kokande vatten någon minut, gnugga bort hinnan och skölja en extra gång med kallt vatten) är redan 75 pct av problemet löst. Rostar jag dem sedan lite lätt i en torr stekpanna kan jag äta dem i princip obegränsat utan att känna av minsta allergireaktion. Likadan med plommon och persika, om jag skär bort fruktköttet som har legat i direkt kontakt med kärnan är en stor del av problemet löst. Blir de sedan värmebehandlad i en paj eller efterrätt, som Nanna berätter, kan jag äta de utan att känna av någonting. Hoppas detta kan i alla fall lindra besvär för några av er. Mvh, Esther

(publiceras inte)