Mat vid allergi mot veteprotein?

Publicerat lördag, 26 april 2014

Hej!

Jag misstänker att jag kan vara allergisk mot veteprotein (det heter så va?)
Hur lagar jag min mat utan att få i mig det? Förstår att det kan finnas även i glutenfritt?

Mvh Sofi

 

Att undvika vete är inte helt lätt, och kosthållet kan bli onödigt begränsat om det är så att du inte är veteproteinallergisk. Därför rekommenderar jag att du först söker läkare för att få en bedömning, innan du ändrar ditt kosthåll. Om du väljer att ändå ändra ditt kosthåll utan någon säker diagnos så bör du vara kritisk, och utvärdera resultatet noga.

Man kan reagera på veteinnehållande mat av flera olika orsaker. Allergi mot veteprotein är bara en av dessa. En annan är celiaki (glutenintolerans), och en annan är IBS (irritabel tarm). Det finns också något som heter NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity). Vilken typ av överkänslighet man har kan ha betydelse för hur sträng man bör vara med kosten. Det är inte så lätt att finna ut på egen hand. Framför allt bör man få uteslutit att man har celiaki, och detta måste göras innan man ändrar kosten, annars kan proverna bli missvisande. Har man celiaki skall man inte exprimentera med kosten, utan äta glutenfritt resten av livet.

Cirka 80% av proteinet i vete är gluten. Resterande är vatten- eller saltlösligt veteprotein. Detta kan man inte detektera med glutenanalyser. Därmed kan det finnas sådana veteproteiner i de glutenfria produkter som är baserade på vetestärkelse. De flesta veteallergiker är allergiska mot de oläsliga veteproteiner som detekteras av glutenanalyser, och tål dessa glutenfria produkter. Men inte alla veteallergiker.

Vid IBS kan man vara känslig för kolhydraterna i vete. Då kan man också reagera på glutenfria produkter som är baserade på vetestärkelse, eftersom vetestärkelse är just kolhydrater från vete.

Skall man laga mat utan vete måste man undvika allt som innehåller vete, så som de flesta bröd, vetemjöl, vanlig pasta med mera. Man måste läsa på alla ingrediensförteckningar för att kunna undvika produkter som innehåller vete. Vete måste deklareras, så är man noga med att alltid läsa ingrediensförteckningarna så brukar det gå bra. Man kan använda alla rena råvaror såsom kött, fisk, kyckling, skaldjur, ägg, potatis, ris, grönsaker, frukt, bär och rena kryddor. Också smör, margarin, oljor, ost, salt och socker går bra. Vanlig pasta kan man ersätta med risnudlar eller glutenfri pasta. Bröd och bakverk bör vara glutenfria, och kanske till och med naturligt glutenfria (=utan vetestärkelse). Man kan också använda sådant som quinoa, amarant, bovete, hirs, teff, glutenfri havre med mera.

Det tar lite tid att lära sig, och kan kännas krångligt i början. Nyckeln är ofta att lära sig läsa och tyda ingrediensförteckningar. Det är en fördel att lära sig mycket om mat och matlagning.

Detta svar kan tyvärr inte bli helt uttömmande, det skulle kunna bli en bok… Men jag hoppas det kan hjälpa dig gå vidare med dina funderingar om huruvida du tål vete eller inte. Lycka till!

 

 

, ,

  1. #1 av Majoren, 2014-04-27 - 10:21

    “Second opinion” till Nannas star:
    Ja, det går som Nanna avslutar inte att ge ett uttömmande svar i denna intressanta fråga men jag önskar ändå belysa några saker ur mitt perspektiv. Det finns alltmer i forskning som tyder på att det moderna dvärgvetet inte alls är lika skonsamt mot vårt magtarmsystem som de äldre spannmålen. Halten av gluten har nästan 20-dubblats sedan 40-talet samtidigt som frökropparna blivit mer rika på stärkelse. Proteinet gliadin från glutenet tycks ha en förmåga att öka genomsläppligheten i vår tarm och aktivera immunförsvaret som sedan godtyckligt kan angripa andra organ och funktioner.

    Det är bara celiaki (glutenintolerans) som man kan ta prov för i dag och som 1-2% av befolkningen lider av, men bortom denna tydliga diagnos finns förmodligen ett mycket stort antal besvär och sjukdomar som fått just benämningen NCGS, på svenska ibland översatt till glutenöverkänslighet och jag tycker det är mycket bra att Nanna tog upp det. Vissa forskare menar till och med att det moderna vetet kan ligga bakom samtliga autoimmuna sjukdomar, det är också vanligt att den som har celiaki (en av många autoimmuna sjukdomar) har någon annan autoimmun sjukdom, och det är endast en av de autoimmuna sjukdomarna som kan botas till 100% och det är just celiaki!

    Svårigheten att via prover upptäcka andra besvär än celiaki gör att man inte kan känna sig lugn om man tar prov och det visar sig att man inte har celiaka, för man kan fortfarande ha IBS, chrons syndrom, ulcerös kolit eller någon form av besvär kopplat till NCGS.

    En stor del av befolkning har besvär med IBS och orsaken kan precis vara som Nanna skriver vetemjölet, jag tror att annat socker i födan också är en starkt bidragande orsak till IBS. Nanna tar sedan upp vilka “rena råvaror” som är lämpliga att äta, och det är just denna typ av kost som de som äter LCHF eller Stenålderkost (Paleo-kost) förespråkar.
    Dessa koster har också ett 100%-igt “förbud” mot spannmål så det finns oerhört många exempel på vad du kan äta i kokböcker för LCHF/Paleo. Det intressantaste är dock att förvånansvärt många med IBS, celiaki och andra mag-tarmbesvär snabbt blir mycket bättre på sådan kost och oftast helt besvärsfria.

(publiceras inte)