Introduktion av gluten till spädbarn med ökad risk för celiaki?

Publicerat måndag, 17 december 2012

Hej!
Jag har själv glutenintolerans och har det i släkten, planerar nu för att bli gravid. Förstår att mina barn löper något större risk att få det, min fråga är om det finns något som man kan göra för att förebygga detta? Finns det någon forskning som säger något om att förebygga?
Amma längre? Undvika fullkornsvälling?
Tacksam för svar!

 

Hej!

Det du kan göra för att minska risken för att ditt barn skall få celiaki är att introducera gluten under skydd av amningen. Gluten bör introduceras tidigast vid 4 månaders ålder och senast vid 6 månaders ålders. Börja med väldigt små mängder och öka mängden successivt medan du fortfarande ammar. Börja till exempel med en liten sked gröt eller välling några gånger per vecka, alternativt en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån. Öka mängden långsamt medan du fortfarande ammar.

Om du av någon anledning inte kan amma, så bör du ändå introducera gluten till ditt barn på samma långsamma vis medan barnet fortfarande får modersmjölksersättning. Det kan också minska risken för att utveckla celiaki, men introduktion under amning skyddar mer.

 

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)