Migrän av choklad?

Publicerat torsdag, 07 april 2011

Hej!
Jag har en fråga angående allergi mot choklad/allergi. Jag får migrän av att äta choklad. Men funderar på om det är enbart kakaomassan som jag är allergisk mot och om man då kan äta vit choklad istället?
//Marie

Hej Marie,

Allergi mot kakao är extremt sällsynt, och migrän är heller inget vanligt symtom till följd av allergi. Det låter snarare som om du är känslig för histamin eller andra biogena aminer. Kakao och choklad kan vara histaminfrisättande (det vill säga kan frisätta kroppens eget histamin), samt innehålla de biogena aminerna seretonin och fenyletylamin. Vanligtvis är det en mängdfråga och/eller en kombinationsfråga. Andra födoämnen som kan vara histaminfrisättande förutom choklad är äggvita, skaldjur, fisk, fläskkött, tomater, jordgubbar och citrusfrukter. Födoämnen som innehåller biogena aminer av något slag är t ex lagrade produkter av kött (salami) och mjölk (aromatiska ostar), fisk och rödvin.

Vit choklad innehåller endast fettet från kakaobönan, så kanske slipper du migränen om du håller dig till vit choklad. Vanligtvis finns det mer än en triggerfaktor som orsakar migrän, men är du chokladfantast så kan det vara värt att prova.

, , ,

 1. #1 av Nils, 2011-04-07 - 13:14

  prova choklad utan soyalecetin, och utan fettreducerad massa ex Linth 70% utan tillsatta smaker.

 2. #2 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2011-04-07 - 13:46

  Hej Nils,
  har du erfarenhet av att någon som inte vanligtvis tål choklad klarar att äta just denna choklad, eller rekommenderar du den bara för att den är god? Det är alltid bra att motivera sin rekommendation.

  Jag håller med om att det är en god choklad, men den innehåller lika mycket biogena aminer som andra mörka choklader.

 3. #3 av vendela, 2012-04-10 - 16:49

  Jag håller inte med Nanna om att det är extremt få som inte tål kakao. Både jag och min pojkvän är chokladallergiker, båda mår extremt dåligt om vi får i oss kakao! Sen så har jag en vän som är allerisk mot kakao och min farmor fick faktiskt migrän av kakao, så hon slutade att äta det och mådde mycket bättre.

  MVH Vendela vi som inte tål choklad

 4. #4 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2012-04-11 - 07:17

  Hej Vendela,
  Jag ber om ursäkt för att mitt svar ovan är otydligt. Jag skriver inte att det är ovanligt att INTE TÅLA kakao, jag skriver att det är ovanligt att vara ALLERGISK mot kakao. Vid allergi har man IgE-antikroppar riktade specifikt mot kakao. Det är ovanligt. Och migrän som allergiskt symtom är inte heller vanligt.

  Däremot är det inte alls ovanligt att INTE TÅLA kakao. Att få migrän av kakao är inte heller ovanligt, men det är då inget allergiskt symtom. Bakom uttrycket “inte tåla” kan det finnas en uppsjö av olika mekanismer. Många människor får reaktioner av olika slag när de äter choklad/kakao, och en del av dessa är allergiliknande, men det är inte vanligt att det är en allergi enligt medicinsk definition. I dagligt tal används ofta “allergi”, “intolerans” och “inte tåla” som synonymer. Men för oss som jobbar inom sjukvården är det viktigt att differentiera mellan dessa, av den enkla anledningen att vi måste kunna skilja de potentiellt farliga reaktionerna från de ofarliga, och bedöma om patienten är i behov av akutmediciner eller om det finns andra mediciner som kan hjälpa patienten. Detta är helt avhängigt av bakomliggande mekanism.

 5. #5 av Linda, 2012-04-12 - 17:49

  Hej, jag kan absolut inte äta choklad. Vit choklad går bra men inte vanlig choklad i alla former. Om jag äter choklad så svullnar jag i halsen, speciellt svalget, mandlar, och även ansikte. Har gått till läkare om detta men de har inte hittat något. Kan det vara pga av histamin nedsätter mitt immunförsvar?

 6. #6 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2012-04-13 - 07:37

  Hej Linda,
  Kolla med läkaren om de tagit ImmunoCAP (RAST) för kakao. Om de har gjort det och provet var negativt, så är det ingen allergisk reaktion även om dina symtom helt klart är allergiliknande. Då skulle jag tro att du kan vara känslig för biogena aminer och/eller chokladens histaminfrisättande effekt. Det bästa är naturligtvis att du undviker att äta choklad, men du kan också prova om du kan ha hjälp av antihistaminer som du kan köpa receptfritt på apotek, eller Camucin som finns i Life-butiker (hälsokost) eller via internet. Det är möjligt att din läkare kan skriva ut Camucin, enligt denna info: http://www.helhetsdoktorn.se/camucin.htm
  men det är nytt för mig så jag vet inte säkert om det stämmer.

(publiceras inte)