Celiaki och graviditet?

Publicerat fredag, 23 november 2012

Hej!
Jag planerar för att bli gravid, vi pratar om att åka på en resa i början av året. Jag är glutenintolerant och känslig, är normalt sätt mycket nogrann med min kost men på en resa utomlands är det stor risk att de blir fel ibland, min fråga är om det är extra farligt att få i sig gluten om man dessutom är gravid

Hej,

Jag antar att när du skriver “farligt” tänker på sådant som missfall eller om det kan skada fostret på något sätt?

Det finns relativt litet forskning när det gäller detta vid kostbehandlad celiaki. Troligtvis är inte din risk för missfall högre än någon annan kvinnas risk för missfall, även om du skulle råka få i dig gluten av misstag. När det gäller påverkan på fostret så har man framför allt forskat på kvinnor som varit omedvetna om sin celiaki och därmed ätit gluten dagligen. Hos dem har man sett att de har dubbelt så stor risk för att föda för tidigt, de har också större risk att få tillväxthämmade barn. Detta tror man inte är någon risk hos kvinnor med celiaki som äter glutenfri kost, och man tror inte att det påverkar fostret om man skulle få i sig gluten av misstag någon gång under graviditeten. Men som sagt finns det inte mycket forskning på detta.

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)