Varför “döda djur” i kostcirkeln?

Publicerat tisdag, 05 maj 2009

Hej, Varför lär man barn att det är så viktigt att äta från alla delar av kostcirkeln? Uppenbarligen går det alldeles utmärkt att må bra utan att äta något från “döda djur-sektorn”, det går ju t.o.m. bra att avstå från “mjölk & ägg-sektorn”?   //Henrik

Hej Henrik, kul att du hittat till vår hemsida. Kostcirkeln är ett informationsmaterial riktat till allmänheten, varav de flesta är köttätare. Om du som vegan eller vegetarian besöker en dietist får du mer riktad information.

Som du skriver går det för vuxna alldeles utmärkt att leva på vegetarisk och även vegansk kost. En strikt vegansk kost kräver dock en hel del kunskap och planering (intresse för mat) samt näringsberikade produkter eller kosttillskott. Kostcirkeln är ett pedagogiskt verktyg som är tänkt att hjälpa allmänheten att äta varierat, en vegetarisk kostcirkel hade troligen innefattat mer baljväxter, soja, quorn m.m. Det är för de flesta enklare att få i sig alla näringsämnen om man äter lite av allt.

Vad gäller barn är det viktigt att de får i sig all den näring och energi de behöver för att utvecklas optimalt. Småbarn kan inte äta samma mängder som vuxna, samtidigt som de har ett högt energi- och näringsbehov. De löper därför risk att utveckla näringsbrister vid uteslutning av animaliska livsmedel. Innan något barn ges vegankost rekommenderas därför en genomgång av kostens näringsinnehåll, vid behov sök kontakt med dietist.

,

 1. #1 av Kristine, 2009-05-14 - 18:43

  Hej hej! Undrar bara hur väl underbyggt påståendet “vegankost kräver näringsberikade produkter och kosttillskott” är ? Som du säkert vet är detta en av mina hjärtefrågor.. 😉
  Det som saknas i vegankosten är B12, inte näring i allmänhet. Den kan vara låg på kalcium och, liksom blandkosten vanligtvis är, D-vitamin. D-vitaminbehovet kan vi täcka med hjälp av solbestrålning av huden. Järn finns också i vegetabilisk mat och det är viktigt tänka på faktorer som hämmar och underlättar upptaget. Proteinmängden är sällan ett problem i vegankosten och högvärdigt protein (en bra kombination av essensiella aminosyror) får veganerna från sojabönsprodukter och genom att äta bajväxter och cerealier varje dag. Nötter och fröer är också ett bra tillskott. Därför finns faktiskt en alternativ kostcirkel där kött, fisk, fågel, mjölk och ägg är utbytt mot vegetabilier!
  Vi (blivande) dietister behöver bli bättre på att bemöta andra typer av dieter än vanlig blandkost. Många veganer och vegetarianer träffar vårdpersonal och som talar om för dom att dom är galna och skadar sig själva och sina barn. Det här skapar en misstro till oss som yrkesgrupp och en rädsla som jag tycker är onödig.
  Vill också tipsa om en bra och lättläst bok som handlar om vegetarisk mat för barn. “Grön barnmat” heter den och är skriven av E. Kylberg och Å. Strindlund.
  Hälsningar från en kursare :O)

  • #2 av Erik Hulander, 2009-05-14 - 22:09

   Hej! Helt rätt det du påpekar om bemötande, tänkvärt. Det var främst B12 jag syftade på när jag skrev att man behöver berikade produkter eller kosttillskott, samt Svenska NäringsRekommendationer angående vegankost för barn. D-vitaminbehovet kan man under sommarhalvåret tillgodose från solbestrålning, men inte under vinterhalvåret. Lika viktigt som bemötande är att vi ger råd baserat på vetenskapligt förankrad fakta. Fler kommentarer är välkomna! / Erik

 2. #3 av Kristine, 2009-05-15 - 18:43

  ps. en modell av djurfri kostcirkel finns bl a på djurens rätts hemsida; http://www.djurensratt.se

(publiceras inte)