En del nötallergiker tål upphettade nötter

Publicerat torsdag, 13 september 2012

Hej jag har en fråga.
Om jag smälter choklad med spår av nötter skulle jag kunna äta det då? Blev nämligen allvarligt allergisk mot alla sortes nötter när jag var 7,5 år. Kan idag inte äta någon choklad alls som innehåller spår av nötter.

Tacksam för svar!
MVH
Sarha

 

Hej Sarha,

Jag vill börja med att säga att man alltid skall vara försiktig med att experimentera på egen hand om man har en allergi som kan ge allvarliga symptom. Det svar jag kan ge dig är väldigt generellt, eftersom jag inte vet tillräckligt om din individuella situation och allergi, provsvar, tidigare reaktioner och så vidare. Innan man kan ge specifika råd i ett sådant här fall måste man sätta sig in i detaljerna, och därför kan jag inte ge ett specifikt eller enkelt svar. Jag rekommenderar att du funderar över allt jag skriver, och gärna diskuterar saken med din läkare, din dietist och/eller någon närstående som har goda kunskaper om din allergi, innan du beslutar hur du skall göra.

Tyvärr är mitt svar långt och rätt krångligt, men det speglar hur svår denna fråga är.

Det är många faktorer som påverkar om en reaktion uppstår och hur allvarlig reaktionen blir.

Nötallergi finns i många olika former och i olika svårighetsgrader. Den troligtvis lindrigaste formen är den som endast orsakar klåda i munnen till följd av korsreaktion vid björkpollenallergi. De som har den typen av allergi tål vanligtvis värmebehandlade nötter, och de tål oftast choklad med spår av nötter. Den allvarligaste formen är troligtvis den som orsakar allergisk chock och där personen ifråga även har astma. Sen finns det en mängd varianter och svårighetsgrader däremellan.

Det är många faktorer som påverkar om en reaktion uppstår och hur allvarlig reaktionen blir. Inte bara hur allvarlig allergin är, utan även mängden allergen (i detta fall nötter) som personen utsätts för, om immunförsvaret är påverkat av något annat just då (till exempel en förkylning), om man har mediciner i kroppen (till exempel har tagit en huvudvärkstablett), hur tillgängligt nötproteinet är (vilket avgörs av till exempel mängden fett i det man har ätit), temperatur på dryck som intas vid samma tillfälle, graden av fysisk aktivitet timmarna före och efter intaget, med mera. Alla dessa faktorer gör att en och samma person kan reagera olika vid olika tillfällen.

Om man tål att äta värmebehandlade nötter, så borde även smält choklad med nötter tolereras om den upphettats tillräckligt mycket och tillräckligt länge. Att på egen hand experimentera med att äta smält choklad med spår av nötter är bara att rekommendera om man redan sedan tidigare vet att man endast får lindriga symtom av att äta en chokladkaka med spår av nötter och man vet att man tål upphettade nötter. Har man tidigare fått allvarliga symtom av choklad som kan innehålla spår av nötter och är osäker på om man tål upphettade nötter så bör man inte experimentera med detta på egen hand. Möjligen kan detta provas i form av en provokation på en allergimottagning om det bedöms vara viktigt, till exempel viktigt för livskvaliteten.

Men, jag måste också säga något om detta med “spår av” som märkning. Det är en märkning som inte är lagstadgad, utan är frivillig och den kontrolleras inte. I Sverige finns det branschriktlinjer för livsmedelsproducenter när det gäller märkningen “spår av”, men det är frivilligt att följa den. När det gäller utländska producenter är det andra regler/riktlinjer alternativt godtyckligt att använda denna märkning. Detta betyder att om ett svenskt företag som följer svenska branschriktlinjer när det gäller “spår av”-märkning skriver “innehåller spår av nötter” på en choklad så betyder det att de har gjort allt de kan för att rengöra produktionslinjen och vidtagit åtgärder för att det INTE skall hamna nötter i chokladen, men trots det har de kunnat påvisa nötter i chokladen vid något tillfälle med hjälp av allergenanalys av chokladen. Det betyder också att en chokladkaka helt utan “spår av”-märkning kan innehålla spår av nötter någon gång, på grund av kontamination, eftersom företaget kanske har valt att INTE följa den frivilliga “spår av”-märkningen. Således kan det företaget låta bli att städa så noggrannt det bara kan… Och nu kommer det verkligt svåra: Dagens “spår av”-märkning säger bara att de som följer branschriktlinjerna och märker sina chokladkakor med “innehåller spår av nötter” vet med säkerhet att deras chokladkakor kan innehålla spåra av nötter. Men du vet sällan vilka som följer branschriktlinjerna och inte. En chokladkaka helt utan “spår av”-märkning kan därför vara mycket mer osäker att äta för en nötallergiker, än en chokladkaka som är korrekt märkt med “spår av nötter”. Men bara om företaget följer branschriktlinjerna. Om företaget INTE följer branschriktlinjerna, men ändå skriver “spår av” så kan det vara en så kallad friskrivning från ansvar, och chokladen kan vara säker eller osäker men vem vet?

Det pågår en översyn av denna märkning, och vi får hoppas att det kommer bättre och tydligare regler. Men i dagsläget är det så att personer med allvarlig nötallergi som riskerar att reagera allvarligt på små mängder nötter avråds från att äta choklad, punkt slut.

Men du har inte skrivit hur du reagerar på choklad med spår av nötter, eller hur gammal du är idag. Så om man bortser från att man faktiskt inte vet vilken mängd nötter du har reagerat på när du har reagerat på “spår” av nötter, så kvarstår det faktum att jag vet alldeles för lite om dig och din allergi för att kunna svara specifikt på din fråga. För allergi är inte ett statiskt tillstånd, allergi förändrar sig över tid. Man kan bli mer känslig, och man kan bli mindre känslig, och detta kan variera genom livet.

Slutligen kan jag säga att man har inte mig veterligen några dokumenterade fall där en nötallergiker har reagerat allvarligt (med anafylaktisk chock) på  spår av nötter, utan de fall där nötallergiker har reagerat allvarligt på choklad har det handlat om att det felaktigt har varit nötter i chokladen, eller att personen ifråga inte har läst märkningen ordentligt, och mängden har varit betydligt större än att man har kunnat kalla det spår. Däremot finns det många fall med lindriga reaktioner på choklad där man kan misstänka att det finns spår av nötter.

Jag hoppas att svaret inte bara har gjort dig förvirrad, utan att du utifrån detta svar kan få hjälp att avgöra hur du skall hantera detta med choklad framöver.

Lycka till!

Mvh
Nanna

,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)